2022. március 24., csütörtök

Tenyered

 

Tenyeredben a titkos vonalak, nagy gonddal beégetve, vésve − sorsod hírnökei. Hiszed, vagy nem, de ott van minden. Nem érted talán a titkos jeleket, de nekem nyitott könyv vagy. Úgy olvasok benned, mintha egy tudattalan hangod önként beszélne. Tenyeredben a jelek, dombok és barázdák mesélik sorsod és titkaid. S a jövendőd. Titkos vágyaid és félelmeid is ott vannak mind, sorban leírva. A még el nem dőlt dolgok vonalai, mint egy térkép; mehetsz erre is, arra is… S a megváltoztathatatlanok rendíthetetlen kőszobrai.

Kezedben egy egész világ, tenyeredben te magad, megrajzolva a finom bőrben, magaddal hordod a sorsodat. Ujjaid hegyétől a csuklódig vezet végig a krónika, s jövendölés. Ott a szívvonal, az életutad, s hogy előtted még mennyi év. Testednek mélyén elrejtett dolgok tárulnak fel, ha szétnyitod kezed, egyetlen pillantásból megmondom, ki vagy, s miféle cél felé vezet a lét. Hogy mi bánt, mi kínoz, mi vár még rád. Tudom azt is, mit te magad sem. Tudlak, értelek, tenyeredből olvaslak ki.

Múltad, jövőd és jelened; ott van minden egy tenyérben. Hatalmas erők, mindenható művészek vázolták remeküket bőrödbe, s a műalkotás te magad vagy, életre kelve önnön tenyeredből. Még alakulva, formálódva, megírt utad járva a vázlat alapján. Még be nem fejezett, még be nem végzett, de egyedi, felül nem múlható műremek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése