2022. február 13., vasárnap

A város

 

Nyüzsög, pezseg, forog, zajong, örvénylik, világít, vibrál, él és lüktet ez a város. Hangjaival, fényeivel beszippant, hogy többé nem menekülsz. Ezerszemű betonóriásai föléd nyúlnak, rád telepszenek: bekebelez, magába zár, magába olvaszt. A része leszel. Megmutatja, milyen kicsi vagy. Csak egy aprócska sejt. De benne! Testének része. Lüktetésére dobban a szíved, és pörögsz, és nyüzsögsz, és élsz, mint még soha. Nappal közönyös arccal, rohanva, szinte gépiesen, monoton létezve. A tömegbe olvadva, láthatatlanná válva. Éjjel magadból kivetkőzve, csak hagyva, hogy sodorjon, vezessen, az sem számít, hova. Hogy előhívja azt az éned, amelyről nem is tudtál addig. Szinte megbontja tudatod, de nem bánod, nem számít. Mert élsz, mint korábban még soha. És sosem alszol. Mert a város sem alszik.

Itt nem vagy idegen, bárhonnan jöttél is, tulajdon gyermekeként keblére ölel, s mint jó anya, már táplál is. És táplálkozik, lélegzik, dalol és táncol. Megsemmisít, majd újjáéleszt. Erős és büszke, akár hantjából is feltámad, ha kell. Ezer arca van, millió színe, dallama van, saját hangja, és hív, el nem ereszt. Egyszer csodálod, máskor megrémít, néha elborzaszt, máskor úgy érzed, őt kerested mindig. Elhagyhatod, akár a világ másik felére is futhatsz, ő mégsem ereszt többé. Gondolataid visszajárnak bárhonnan, és álmodban is újra itt vagy. Lármáját vágyod a csendben, forgatagát keresed a kihalt térben, fényeit kívánod a sötétben, s a nyugalom már túl üres. Nélküle semmi sem ugyanaz. Ha egyszer megérintett, örökre rabja maradsz.

Napjaid megszokott ütemébe újra és újra belezavar túlpörgött ritmusa. Megdermedsz egy pillanatra, tekinteted a semmibe réved − már ott sem vagy igazán. Itt vagy − nem menekülsz soha. Egy külön világ, szinte másik bolygó. Óriási és energikus. Nevére hatalmasat dobban a szíved, szemed felcsillan – máris indulnál vissza. Félsz tőle, mégis vágyod. És halkan, talán észre sem veszed, dúdolgatsz egy régi dalt: New York, New York…

 -Kalocsay Rica-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése